Flytta hemifrån till en ny stad

Att flytta hemifrån är en stor milstolpe i livet. Du har blivit vuxen på riktigt. Här kommer tipsen som hjälper dig att flytta hemifrån till en ny stad för att arbeta eller studera.

Flytta hemifrån
De flesta längtar efter att få flytta hemifrån – boka flytthjälp sthlm. I alla fall i teorin. Få sköta sig själv, laga sin egen mat och inreda bostaden. Verkligheten kan dock vara mindre glamorös än drömmen: Först ska du hitta en bostad, sedan måste du betala en massa räkningar. Förutom att du även ska flytta bohaget från det gamla barndomshemmet och troligtvis också köpa nya möbler. Om du inte känner någon i den nya staden kan det vara svårt att både hitta boende och veta var allt finns.

Den praktiska flytten
För att minimera stressen är det smart att börja planera flytten i god tid. Gå igenom ditt rum, förrådet och vinden. Vilka möbler har du redan? Är det billigare och enklare att köpa möbler i din hemstad eller ska du vänta med större inköp tills du flyttat? Du kommer också snabbt inse att ett hushåll kräver många fler saker än ett “barndomsrum”. Husgeråd, städsaker, skohylla, duschdraperi, soffa, tv och matbord. Om det inte är så långt till den nya staden och dina föräldrar har bil kan det ofta räcka med ett släp. Är det vinter, regnigt eller höst vill ni använda släp med kåpa. Annars kommer mycket vara blött och kanske rent av förstört när ni kommer fram. Många väljer att anlita en flyttfirma. Har du både säng, soffa, fåtölj och andra möbler är det skönt att låta professionellt folk sköta själva flytten. I annat fall behöver du hitta personer som kan hjälpa dig och dina föräldrar att bära soffan både till släpet och sedan upp till din nya bostad. Eftersom det vanligtvis tar en hel dag att flytta kan du behöva betala kompisarna en slant. Då kan det vara lika skönt att anlita ett flyttbolag redan från början.

Din nya bostad
Det är roligt att äntligen ha en egen bostad. Kunna bjuda hem kompisar när du vill, sova länge, äta glass till frukost eller använda vardagsrummet som hemmagym. Du bestämmer ju själv. Men det innebär också mycket ansvar. Du behöver fixa internet, hemförsäkring, skaffa elavtal och sopsortera. Det är också klokt att hålla sig väl med både grannar och hyresvärden. Ställ inte sopor eller cykel i trappuppgången. Ha inte störande fester. Om grannarna klagar på dig till hyresvärden kommer du inte att kunna använda din hyresvärd som referens när du söker ny bostad. Idag vill många hyresvärdar ha en referens när de ska hyra ut.