Vikten av att flyttstäda noggrant

När det kommer till att flyttstäda är det vissa rum som är mer komplicerade än andra. Du får räkna med att spendera mycket tid i kök och badrum under flyttstädningen då det är många ytor som ska skrubbas rena. Något som ofta inte talas om lika mycket är att flyttstäda andra typer av bostadsrum, vanliga rum så som sovrum och vardagsrum. Vissa generella sysslor bör nämligen göras i alla typer av rum, oberoende på vad det används till.

Flyttstäda sovrum och vardagsrum

Den generella flyttstädningen som behöver göras i varje rum inkluderar exempelvis fönsterputs, eftersom det oftast finns fönster som behöver rengöras i princip varje rum av bostaden. Rutorna behöver putsas på alla sidor, även på insidan. Fönsterbrädorna ska rengöras noga och element ska torkas av grundligt – få offert på städning. Det är viktigt att komma in mellan och bakom elementen för att rengöra dem hela vägen runt om. En ytterligare sak som måste rengöras är persienner, vilket är lätt att glömma bort. Samtliga ytor som är målade ska rengöras, allt från väggar till tak. Lister och snickerier ska dammsugas och tvättas av grundligt. Städningen avslutas alltid med golvet, eftersom mycket damm och skräp tenderar att falla ner på golvet vid städning  av tak, väggar, lister och snickerier. Alla krokar och spikar ska tas ur väggarna och gardinstänger kan sitta kvar om du bestämt de med köparen av din bostad, annars tas de ner.

Flyttstäda tvättstuga

Om du har en tvättstuga i din bostad ska även detta rum flyttstädas. Tvättmaskinen ska rengöras grundligt förutsatt att den lämnas kvar efter flytten. Ludd och tvättmedelsrester ska tas bort från tvättmaskinen och området bakom och under maskinen ska rengöras. Eventuellt torkskåp och torktumlare ska rengöras invändigt och utvändigt. Golvbrunnar och ventiler ska rengöras likväl som väggar, tak och golv, precis som i övriga rum i bostaden.

Flyttstäda balkong, trädgård och tomt

Efter bostadsrummen är flyttstädade är det viktigt att komma ihåg att städa tomten, trädgården och balkongen. Om det finns en markis på altan eller balkongutrymmet ska denna rengöras. Om markisen är på balkongen av en lägenhet kan en viss mängd smuts vara acceptabel. Trädgården ska städas ren på föremål och saker som inte normalt hör dit. Se till att buskar ser prydliga ut och att gräset är relativt nyklippt för att trädgården ska se välvårdad och fin ut. Om det finns några gångar i trädgården kan de sopas rena så att intrycket av trädgården är fint och snyggt. Kom ihåg att om du har andra utrymmen som inte är nämna ska även dessa rengöras under flyttstädningen, på samma sätt som beskrivet ovan.