Hemstädning och RUT-avdrag 

När du anlitar någon för att städa hemma hos dig kan du göra RUT-avdrag och på det sättet få betala mindre för arbetet. Men vad är det egentligen, och hur fungerar det?  

RUT – ett skatteavdrag 

RUT-avdraget är ett skatteavdrag. RUT är en förkortning av Rengöring, Underhåll och Tvätt, som är ett försök att sammanfatta vilka tjänster det gäller för. Att det är ett skatteavdrag innebär att du kan få en minskad kostnad genom att du får betala mindre i skatt. Gör du ett RUT-avdrag på 1000 kronor får du alltså betala 1000 kronor mindre i skatt. Det innebär att du bara kan få den här förmånen om du betalar skatt, och att din förväntade skatt är större än det RUT-avdrag du planerar att göra. För varje år kan du göra RUT-avdrag på upp till 75 000 kronor. Anställ en städerska - Rent och snyggt hemma

Ett smidigt avdrag 

I jämförelse med andra skatteavdrag är RUT-avdraget väldigt smidigt att använda. Du behöver inte vänta på deklarationen för att redogöra för vad du vill göra för avdrag, och du behöver inte heller ligga ute med pengarna. Istället dras kostnaden av redan på fakturan du får av städfirman, och företaget du anlitat rapporterar avdraget till Skatteverket. När det är dags att deklarera behöver du bara kontrollera att uppgifterna stämmer.